Tiltott eszközök és módok

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Fontos, hogy minden horgász, mivel, mikor, hol horgászhatunk legálisan, és mi az, ami tilos, és komoly büntetést von maga után. Ne feledjük, ezeket a törvényeket a halakért hozták, és a természetért. Nekünk is érdekünk, hogy védjük ezeket! Most nézzük, mi az, ami tilos, mely halakra vonatkozik a méretkorlátozás, és melyek a védett halfajok! 

- Tilos a hal fogásához minden olyan fogási eszköz, illetve mód alkalmazása, amely a halállományt és élőhelyét károsíthatja. 


- Tilos a hal fogásához különösen 
a) váltóáramú elektromos eszköz alkalmazása, 
b) mérgező vagy kábító hatású anyag, 
c) robbanóanyag, 
d) szúrószerszám, illetve 

e) búvárszigony vagy más, halfogásra alkalmas búváreszköz használata, valamint 
f) gereblyéző horgászati, illetőleg hurokvető halászati módszer alkalmazása. 


- Tilos folyóvízen olyan halfogó eszköz vagy halfogó készülék, továbbá olyan fogási mód alkalmazása, amely átlagos vízállás esetén a folyó, illetve a holtág, mellékág medrének felénél többet keresztirányban folyamatosan elzár. 


- Az (1) bekezdésben foglalt tilalom alól a halászati hatóság indokolt esetben, a jogosult kérelmére, illetőleg hozzájárulásával 
a) keltetőházi szaporításhoz szükséges anyahalak begyűjtéséhez, 
b) ártéren végzett ivadékmentéshez, 
c) rendkívüli kár elhárítása miatt szükséges lehalászáshoz, 
d) tudományos célt szolgáló vizsgálati anyag begyűjtéséhez felmentést adhat, eseti engedéllyel. 


- Védett természeti területen - a rendkívüli kár megelőzéséhez szükséges állománymentés, továbbá tudományos kutatási célt szolgáló vizsgálati anyag begyűjtése kivételével - tilos az elektromos halászat. Az állománymentést, továbbá a tudományos célú gyűjtést természetvédelmi hatóság (a továbbiakban: felügyelőség) engedélyezi.  

- Elektromos eszközzel kizárólag elektromos halászgépkezelő képesítéssel rendelkező személy halászhat. 


- Elektromos halászatot kizárólag a halászati hatóságnál nyilvántartott minősítési-üzembe helyezési vizsgával rendelkező és évenkénti elektromos érintésvédelmi felülvizsgálaton átesett elektromos eszközzel lehet végezni. 


- Elektromos halászatot kizárólag a halászati hatóságnál nyilvántartott minősítési-üzembe helyezési vizsgával rendelkező és évenkénti elektromos érintésvédelmi felülvizsgálaton átesett elektromos eszközzel lehet végezni. 

Tilalmakról, méretkorlátozásokról


A 73/ 1997. (X.28.) FM-KTM együttes rendelet alapján a halfajok tilalmi ideje a következő:

Fogási tilalom alá tartozó vagy jogszabályban, illetve hatósági határozatban megjelölt fogási méretnél kisebb hal vagy más víziállat fogása esetén a halat, illetve a víziállatot a vízbe kíméletesen vissza kell helyezni.

Egyes halfajok és rákok halászati vízterületről kifogható legkisebb mérete:


Védett halfajok:


Hazánkban a természetvédelmi oltalom alatt álló halfajok száma: 34 , így a hazai természetes vizekben élő közel 80 halfaj mintegy 30 %-a védett.


Az élőhelyet és a védett halfaj állományát károsan befolyásoló tényezők sokfélék lehetnek, ilyen többek között a kellően nem átgondolt vízi környezet átalakító munkálatok, a kotrások, a mederszabályozások, a vízszennyezések, a vízminőségének drasztikus megváltozása, kedvezőtlen irányba fordulása, vagy a fokozott növényi eutrofizáció, de még a halgazdálkodási tevékenység is hatással lehet a halfauna szerkezetére.

 

Figyeljük, óvjuk természeti értékeinket, köztük a ritka, oltalom alatt álló halfajainkat!