Halak életszakaszai, növekedése, fejlődése

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A haltenyésztés nem máson alapul, mint az élő szervezetek növekedésén, ezért fontos, hogy ezt megismerjük. Ha más nem, szakmailag, horgászás vagy tenyésztés szempontjából is tudnunk kell e folyamat jellegzetességét, miértjét. 

A hal növekedése egy olyan labilis folyamat, melyet rengeteg külső és belső tényező befolyásol. Belső tényezők egyike a genotípus. A halak között találunk gyorsan és lassabban fejlődő típusokat. Vannak kisebb és nagyobb fajok. Meghatározó szempont, hogy a magasabb rendű állatokkal ellentétben a halak egész életükben növekednek, ugyanúgy, mint például a fák.

A növekedés különböző hormonhatások mechanizmusának, főként a hipofízis elülső lebenye által termelt növekedése hormon (GH) szerepének jobb megismerése a jövő egy nagy lehetősége. Hiszen, a halhús termelés fokozása ebben rejlik. A halak növekedése az anyagcsere eredménye.

Az anyagcserét főként befolyásoló tényező nem más, mint a hőmérséklet. Így eljutottunk egy külső tényezőhöz. Ezen kívül még külső tényező a rendelkezésre álló táplálék mennyisége és minősége, amit a táplálék állatok produkciója befolyásol.

A halak egyedfejlődésének életszakaszai:


  1. embrionális életszakasz: a megtermékenyítéstől a kikelésig – barázdálódás, csírafejlődés
  2. ivadék (juvenil) életszakasz: az önálló táplálkozás megkezdésétől az ivarérettség eléréséig terjedő szakasz – dominálnak a mennyiségi változások
  3. kifejlett (adult) életszakasz: ivarérett kor az öregedésig – szaporodás, a növekedés lassulása
  4. öregedés életszakasza (szenektív periódus): a hal pusztulásáig tart – az életképesség csökkenése jellemzi

Karikás Brigitta