Dévérkeszeg

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Keszegfajtáink közül a legismertebb. Általában a ponty közelében található meg. Teste magas és lapos. Európa vizeiben szinte mindenhol találkozhatunk vele.

  • A fiatalabb példányok ezüstös színűek, míg a felnőtteké világos barna árnyalatú.
  • Orra legömbölyödő, szája csúcsos.
  • Csapatosan él.

Magyarországon a legnagyobb kifogott példány 5,7 kg-os volt!


Testhossz


A hazai vizekben már nagynak számítanak a 2 kilogrammos példányok is, de igazából a faj egyes egyedei elérhetik a 70 centiméteres hosszúságot és az 5-6 kilogrammos súlyt is akár. 

Szaporodás


Ivarérettségét 3-4 évesen éri el, ekkor már összeívhat más keszegfélékkel. Az ívás maga áprilistól júniusig tart. Előtte az ivarérett állatok bőrén feltűnő, vajfehér, apró szemölcsök, nászkiütések jelennek meg, melyet a halászok nyelvén dorozsmának neveznek. Ívásuk csapatban történik, ám más halakkal ellentétben ilyenkor nagyon félénkek.

Hazánkban nem esik horgászati tilalom alá!


Táplálkozás


Főként zooplanktonokkal, árvaszúnyog lárvákkal, rovarokkal, rákfélékkel, növényekkel táplálkozik. A nagyobb egyedek kisebb halakat is megesznek.

  

Így ismerheted még hazánkban:

Dévér, Dévértkeszeg, Fahegykeszeg, Keszege, Lapátkeszeg, Lapiska, Lapkó, Bárdkeszeg, Laposka, Lapos keszeg, Lepényhal, Platyicza, Platyika, Pünkösdkeszeg, Széleskeszeg, Szélhajtókeszeg, Tyiszága, Szent György-keszeg, Keszege, Platyica, Platyika, Pünkösdkeszeg, Szélhajtó keszeg, Dorozsmás keszeg.