Halőrök – miért van rájuk szükség?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Horgászok és halőrök viszonya sosem volt felhőtlen. Mindkét kategóriában előfordul a negatívum. Orvhalászok, orvhorgászok. Nem kategorizálhatóak ezek a cselekmények, hiszen kortól, nemtől, társadalmi helyzettől függetlenek. Ki is az a Halőr? Hogy lehet valaki Halőr? Honnan tudjuk, hogy tényleg hivatásos? Mire jogosult? Mindenhol ott van? Mitől válik valaki orvhorgásszá? Ezek azok a kérdések, melyek oly sok horgászt érdekelnek, de talán nem ismerték rájuk a biztos választ. Eddig… 

Hazánkban kétféle halőr létezik. Van társadalmi és hivatalos halőr. Vajon tudják-e az emberek, hogy mi közöttük a különbség?

 

Hivatásos halőr


A halőri tevékenységet hivatásszerűen látja el. Rendelkezik arcképes igazolvánnyal, valamint önálló jogkörrel. Ilyenek például: kényszerítő eszköz használata, elkobzás. Hatásköre mindig egy adott vízterületre vagy egy egyesület több helyen lévő vízterületére szól.


Társadalmi halőr


Nem rendelkezik arcképes igazolvánnyal, sem önálló jogkörrel. Hatásköre általában egy adott megyére vagy adott helyre szól.


Bárki lehet halőr?


A válasz: igen. Persze csak akkor, ha megfelel a követelményeknek:

  • 18. életév betöltése
  • egészségügyi vizsga
  • erkölcsi bizonyítvány
  • halőrvizsga és eskütétel

Úgy érzem, ezek teljesen teljesíthető feladatok. Így ha szeretnél halőr lenni, és elmúltál 18 éves, akkor a szükséges papírok és tanulmányok után egyenes út vezet a halőr vizsgáig. 

Halőr kontra horgász


Amilyen a mosdó, olyan a törülköző! A halőr-horgász találkozóknál sincs ez másként.

Ha halőrrel találkozunk, nekünk is vannak jogaink. Az ő kötelessége, hogy igazolja magát. Ha magától nem tenné, megkérhetjük, hogy mutassa meg igazolványát, megkérdezhetjük nevét, beosztását. Ellenkező esetben, ha flegma, udvariatlan és érkezéskor egyből elkéri a horgászengedélyünket, akkor addig nem vagyunk kötelesek megmutatni, amíg ő sem bizonyítja hivatását.

Jogunk van leírni a nevét és az azonosító számát is. Ha nem hajlandó együttműködni velünk, akkor mi sem vagyunk kötelesek vele, nyugodtan horgászhatunk tovább, mindenféle következmény nélkül. Ám, ha a halőr igazolta magát, akkor nekünk is eleget kell tenni a kérésének és meg kell mutatnunk a horgászásra jogosító engedélyünket.


Ezeket az engedélyeket, iratokat vagyunk kötelesek átadni neki:

  • állami horgászjegy
  • területi engedély
  • fogási napló
  • személyigazolvány, vagy bármilyen más, személyazonosság igazolására alkalmas hivatalos okmány

Meddig mehet el egy halőr?


Jó, ha tisztába vagyunk azzal, hogy mit engedhet meg magának egy halőr, és mit nem. Az engedélyeken, iratokon kívül még megnézheti a felszerelésünket, megnézheti és mérheti a kifogott halainkat, ezután beírhatja a fogási naplónk megfelelő rovatába az intézkedéseit, annak idejét és helyszínét.

A személyes tárgyainkat, autónkat csak akkor nézheti meg, ha fenn áll a szabálysértés gyanúja. Mikor számítunk szabálysértőnek?


  • a kifogott halak nem felelnek meg a méret- és mennyiség korlátozásának
  • tilalmi időben történő horgászat
  • tiltott helyen való horgászat
  • felszerelésünk nem szabályos (a megengedettnél több bot, nem szabályos szerelék, csali, stb.)
  • nem megfelelő az állami horgászjegyünk vagy területi engedélyünk
  • a fogási naplót rosszul vezettük, vagy hiányos
  • nem viselkedünk horgászhoz méltóan (ittasság, szemetelés, hangoskodás, halak dobálása, stb.)

Ezekben az esetekben a halőrnek joga van átvizsgálni a személyes dolgainkat, az autónkat, horgász eszközeinket el is kobozhatja – átvételi elismervény ellenében. Arra is jogosult, hogy nagyobb kihágás esetén bevonja az állami jegyünket és területi engedélyünket!

Ha szabálytalanságon kapnának minket, akkor feltétlenül legyünk együttműködőek. A halőr csak a törvény által előírt és hivatalos esküjében előírt szabályokat követi. Azaz a munkáját végzi! Ha nem működünk együtt, akkor saját helyzetünket rontjuk. Ne vitázzunk a halőrrel, hiszen a törvény az ő oldalán áll, ő a hivatalos személy.

A halőr kezdeményezheti szabálysértési bírság kiszabását. Ezt jegyzőkönyvben rögzíteni kell, amiben szerepel:


  • A vízterület.
  • A szabálysértő horgász adatai.
  • A szabálysértés leírása.
  • Az elkobzott tárgyak felsorolása.
  • Tanúk aláírása.
  • A szabálysértő aláírása.

Előfordulhat az is, hogy vita alakul ki, és talán nekünk van igazunk. Ebben az esetben – ha a halőr még nem tette meg – hívjunk rendőrt.

Kézjegyünkkel csak akkor lássuk el a szabálysértési feljelentést, ha megegyezik a történtekkel. Tudnunk kell, hogy nem feltétel az aláírás megléte az eljárás lefolytatásához. E szabálysértési feljelentés alapján fogja kiszabni a Halászati Főfelügyelet a megfelelő bírságot, és ez alapján fog intézkedni ügyünkben. A szabálysértési határozat ellen fellebbezéssel élhetünk a szabálysértési eljárást lefolytató hivatalos szervnél. 

Mindenhol van halőr?


Nem, sajnos nem. Pedig józanésszel belegondolva, értünk vannak. Nekünk segítenek, hogy ne lopják a halakat, amiket épp mi is kifoghatunk. Hiszen ha a szomszédos horgász már a sokadig halat tolja be a csomagtartóba, akkor nem értesítjük egyből a halőrt. Miért? Hiszen ez ugyanolyan, mintha látnánk, hogy valaki ellopja a másik autóját. Akkor is értesítjük a rendőröket. Egyáltalán, hány horgásznak van halőr száma a telefonjába? Szerintem nem soknak. Pedig ez lenne a normális.


Nem csak az orvhorgászok, orvhalászok keseríthetik meg a horgászsorsot, hanem a környezetszennyezés is komoly fejtöréseket és kellemetlenségeket tud okozni. Ez esetben kinek kell szólni? Sokknak ezt sem tudják. Pedig 24 órás ügyelet áll rendelkezésünkre, hogy jelentsünk egy ilyen esetet. A Megyei Környezetvédelmi Felügyelőségnek eset kocsi áll a tulajdonában, nagyobb veszély esetére pedig a Megyei Katasztrófavédelmi Csoportokat hívhatjuk. a Katasztrófavédelmet a Tűzoltóságon keresztül is el tudjuk érni. Az internet segítségével könnyen megszerezhetjük ezeket a telefonszámokat, hogy mindig kézközelben legyenek, szükség esetén.   

Orvhalászok, orvhorgászok


Mivel csak hivatásbelieknek van lehetőségük ellenőrizni őket, így saját erőből sose támadjuk le őket! Nem tudhatjuk, hogy mivel védekeznének a feltételezésünk végett. Lehet, hogy testi sértésig menne az ügy, ami persze nekünk sem hiányzik. Inkább értesítsünk valakit, akinek jogkörében áll intézkedéseket tenni, ha ilyen esetet észlelünk. Ha segítünk egy ilyen esetben, tudnunk kell, hogy lehetőséget kapunk arra, hogy személyünket, adatainkat titkosan kezeljék. Így, nem kell félnünk attól, hogy bármi problémánk adódhat ebből.


Szabálytalan eszközök


Ha azt vesszük észre, hogy horgásztársaink, halásztársaink orvhalászatra illetve orvhorgászatra utaló eszközöket használnak, semmiképp se nyúljunk hozzá. A háló, varsa, horog, az ő tulajdonukat képezik, és garázdaságnak minősül, ha megsemmisítjük azt. Bőven elegendő, ha telefonon segítséget hívunk. A vízkezelő egyesületeket, tógazdát, halőrt értesíthetjük ezekről az esetekről, szívesen állnak rendelkezésünkre. 

Karikás Brigitta