Gyermekhorgász szeretnék lenni!

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Mit tegyünk akkor, ha gyermekünk már 14 éves kora előtt szeretne komolyabban foglalkozni a horgászattal? Elsősorban örüljünk, hogy ilyen hobbit választott magának! Másodsorban pedig segítsünk neki megvalósítani ezt, és támogassuk őt… hiszen ő a jövő nemzedéke!


Családunkban népszerű a horgászat gyermekek körében is. Ám eddig magam sem tudtam, hogy mekkora felelősség ez a szülő, és a gyermek részéről egyaránt. Most leírom, mit kell tenni, ha egyik reggel a gyermekünk így áll elénk:

„Én horgász szeretnék lenni!” 

Először is ne féljünk attól, hogy még korai! Értékeljük, hogy számára mi vagyunk a példakép, és szeretne nekünk is kedveskedni azzal, hogy olyan sportot választ, ami összeköti a szülőt és gyermekét. A tanulmányoktól és vizsgától nem kell tartanunk, hiszen Magyarországon a gyermekeknek 14 éves koruk alatt nem kell horgászvizsgát tenniük. Ettől eltekintve praktikus, és célszerű, hogy megtanuljanak néhány dolgot, ha komolyabban érdeklődnek, esetleg sportnak tekintik a horgászatot. Tájékoztatni kell őket, ismereteket kell nyújtani nekik a halfajokról, a törvény és rendeletek által előírt tilalmi és méretkorlátozásokról.

Ne feledjük, a szabályok rájuk is ugyanúgy vonatkoznak! Ha valaki nem ismeri a szabályokat, rendeleteket, nem menti fel őt a bírság alól! 

A gyermek akkor horgászhat, ha rendelkezik állami horgászjeggyel (természetesen ez térítésmentes) és érvényes területi engedéllyel.

"A 14. életévét be nem töltött személy részére díjmentes állami gyermek horgászjegy legfeljebb egy naptári évre és az abban meghatározott halászati vízterületre adható ki azzal, hogy az csak nagykorú személy felügyelete mellett történő és egy horgászkészség használatával való horgászatra jogosít.

A gyermek horgászjegy birtokában egy darab, egy horoggal szerelt horgászkészség használható. 

A méretkorlátozás alá tartozó halfajokból - a menyhal kivételével - az állami gyermek horgászjeggyel rendelkező horgász naponta összesen egy darabot, méretkorlátozás alá nem eső fajokból és menyhalból pedig naponta összesen öt kilogrammot foghat ki. Ha a gyermek horgász a méretkorlátozással nem védett halfajokból olyan példányt fog ki, amellyel az öt kilogrammos korlátozást túllépi, a halat megtarthatja, a horgászatot azonban a méretkorlátozással nem védett halfajokra, köteles arra a napra beszüntetni.

A gyermek horgászjegy birtokában egy darab, egy horoggal szerelt horgászkészség használható. 

A méretkorlátozás alá tartozó halfajokból - a menyhal kivételével - az állami gyermek horgászjeggyel rendelkező horgász naponta összesen egy darabot, méretkorlátozás alá nem eső fajokból és menyhalból pedig naponta összesen öt kilogrammot foghat ki. Ha a gyermek horgász a méretkorlátozással nem védett halfajokból olyan példányt fog ki, amellyel az öt kilogrammos korlátozást túllépi, a halat megtarthatja, a horgászatot azonban a méretkorlátozással nem védett halfajokra, köteles arra a napra beszüntetni." 

(Részlet: Halászatról és horgászatról szóló törvény és végrehajtási szabályzat)

A területi engedély gyermekek számára kedvezményes áron kapható. A 2011-ben 1000 Ft-os áron kapható „Részleges Gyermek Területi Engedély” a horgászszövetségek nagyobb vízterületeire érvényes. Ez az engedély nem érvényes horgászegyesületi hasznosításba tartozó területekre.

Többféle gyermekengedélyt lehet kérni manapság – egy vízterületre, egy térségre, megyére is akár.

A gyermekhorgász fogási naplóval is gazdagodik. Ezt vezetni kell, és a kiadó szervezetnek év végén meghatározott időpontra le kell adni. 

A horgászegyesületeket nagyon szívesen várják és fogadják a gyermekeket. Segítőkészek, mind tanulásban, felkészítésben, gyakorlásban támogatást nyújtanak. Sok egyesület szervez gyermek versenyeket, vetélkedőket, horgász táborokat.

Fontos törvény, hogy a 14. életévét be nem töltött gyermek kizárólag nagykorú személy felügyelete mellett, egy horgászbottal, azon egy horoggal horgászhat!

Gyermekként naponta egy darab méretkorlátozással védett halat és a méretkorlátozás alá nem eső halfajokból 5 kg-ot foghat a horgász.

Egyes vízhasznosítók, területi engedély kiadók szigoríthatják, korlátozhatják a gyermekek által használt horgászmódszereket (pl.: sok helyen csak úszós készség használata engedélyezett). Ugyanakkor fogási lehetőségeiket is korlátozhatják. Különösen oda kell rá figyelni, hogy a szülő áttanulmányozza a horgászati rend előírásait a gyermekkel, hiszen mindkettejükre vonatkoznak. 

Mindebből kiderül, hogy ez nem egy átlagos gyermekprogram, amikor fiúnk/lányunk lemegy focizni a játszótérre. Fontos, hogy ha szeretné komolyabb szinten elkezdeni ezt a sportot, akkor eléggé éretten álljon hozzá. Szórakozás, de nem játék, hiszen törvény által meghatározott szabályok vannak, amiknek betartása fontos nem csak a gyermek, hanem a fülügyelő nagykorú számára is. Bizalom – ez a legfontosabb szülő és gyermek között.

A szabályok be nem tartása mindkét félnél büntetést von maga után. Így, ha gyermekünket kellően érettnek tekintjük a horgászathoz, csak akkor avassuk be őt részletesen. Utána viszont mindenképp azon legyünk, hogy tökéletesen elsajátítsa a horgászat rejtelmeit, hiszen lehet, hogy belőle lesz a későbbi új magyar bajnok! J


Karikás Brigitta