Rablóhalas Külföldi Horgásztúrák I.

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Ha nem szeretnél egyedül utazni, nincs semmi baj, hiszen rengeteg szervezett horgásztúra elérhető már. A minden évben, több időpontban indított túrák arra szolgálnak, hogy minél élvezetesebbé tegyék a Te horgászélményed. A világ minden tájára várnak 10-12 fős csoportokat, s a kitűnő szervezés biztosítja, hogy minden az elvártnak megfelelően működjön. Így garantálják, hogy valóban életed kalandjában legyen részed!

Svédország - csukázó túrák

Milyen halakat foghatunk Svédországban, és milyen vizeken horgászhatunk?

Svédország gyönyörű és tiszta természeti kincseiről és halbőségéről híres. Az Adventure Fishing kínálatában jelenleg Dalsland szerepel, ez a csodálatos tartomány több tucat kisebb-nagyobb tavat foglal magában, remek szálláshelyekkel és kirándulási lehetőségekkel.  Csukára Skandináviában a sér szigetek mellett a tavakon horgászatunk a legeredményesebben. A svéd tavakban sok esetben találkozhatunk hatalmas compókkal, dévérekkel is, melyek jó kiegészítő horgászatot biztosítanak a csukázás mellé. Bizonyos tavakon, kapitális méretű tavi pisztrángokat is horogra csalhatunk, ezek súlya sok esetben megközelíti a 8-10 kg-ot. 

Ezért szerepelnek ezek a vizek rendkívül vonzó úti célként Európa valamennyi horgásza számára. A tavi horgászat lényege a halak élőhelyének felkutatása, valamint a helyek következetes meghorgászásából áll. Nagyon népszerű a trolling, amely esélyt ad arra, hogy rendkívüli csukákat fogjunk. Ez a módszer Magyarországon ismeretlen, viszont az igazán nagy csukákat, és tavi pisztrángokat így fogják Svédországban. A csukák a tavakban akár több mint 20 kg-osra is megnőhetnek, de leggyakrabban az 2-5 kg-os példányok foghatóak. Dalsland közelében található Svédország legnagyobb tava, a Vännern-tó, ide kérésre profi lazacos túrát szerveznek.

Hogyan utazzunk Svédországba?

Svédországba naponta indulnak közvetlen járatok Budapestről és Bécsből több városba is. Érkezéskor érdemes autót bérelni, hiszen így tudjuk a legkényelmesebben megközelíteni a horgásztanyákat, és könnyebben tudjuk a bevásárlást intézni. A repülőútnak az a hátránya, hogy gondosan meg kell válogatni, hogy mennyi csomagot vigyünk magunkkal, hiszen – főleg a fapados járatok esetében – ez plusz költséggel jár. Svédországba utazhatunk saját személygépkocsival és komppal is, a legnépszerűbb útvonal Budapest-Rostock-Trelleborg, ahonnét pár órás autózással elérhető a legtöbb horgászhely. Kedvelt még a Budapest-Gdynia-Karlskrona útvonal, innen elsősorban a balti-tengeri horgászhelyek érhetőek el.

Horgászati előírások

A horgászás a tengeri vizeken, valamint az öt legnagyobb tóban (Vannern, Vattern, Malaren, Hjalmaren és Stor) díjmentes. Engedélyek a magánterületeken kötelezők, ám ezek vannak többségben. A méret, valamint a fogási korlátozások főleg a lazacfélékre és a csukára vonatkoznak, bár némelyik tavon ez a tilalom más fajokra is kiterjed. Általában a „no kill” szabály alá eső horgászhelyeken kívül csak az azonnali fogyasztásra szánt hal kifogása a megengedett. Etikátlan a tartósításra vagy fagyasztásra szánt nagy mennyiségű hal elvitele. Az adott horgászvízen történő horgászásra vonatkozó részletes információkat még az utazás előtt a rendelkezésetekre bocsátjuk, és ezen kívül a horgászközpont személyzete is ad tájékoztatást.

Mikor utazzunk?


A többségetek biztos azt mondaná: tavasszal! És igazatok van. A svéd csukák már áprilisban jól harapnak – ilyenkor érdemes a nagy példányokra vadászni. A tavaszi horgászat előnye, hogy a csukát könnyű megtalálni, mert általában a sekély vízben tartózkodik, gyakran a nádasban. A sekély vízben kivételes látványossággal és nagyon agresszíven harapnak. Tavasszal különleges csalikat alkalmazhatunk; pl. jerk-előke, támolygó villantó, műlegyek, popperek. Ezeket egyre többen kedvelik. De ne felejtsék el az ősz előnyeit sem. A csuka szeptemberben, de különösen októberben és novemberben őrülten harcias. Méretesebb és szebb, mint tavasszal. Igaz, nehezebben lehet rábukkanni (főként a nagyobb példányok, melyek általában mélyebbre merülnek), de az eredmény biztos. Ezen kívül az ősz a „trollingosoknak” is kedvez, akik szintén elég sokan vannak, és szeretik megérezni a botjukon egy „méteres” erős ütését. Végül további két érvet kell még az ősz mellett megemlítenünk: a sügért, amely ősszel sokkal jobban harap, mint tavasszal, és remekül kiegészítik a csukafogást, valamint a gombát, amelyet Skandináviában szinte mindenki szed. A szép, fejlett vargányákat szinte kaszálni lehetne. Mikor menjünk tehát? A magyar horgászoknak azonban a május elejétől június végéig és a szeptembertől novemberig tartó időszakokat ajánljuk különösen. Ami a nyarat illeti (július, augusztus), a tavakon sikeresebbek lehetünk, mint a szigeteken. A tavak ugyanis mélyebbek és egy megtermett csukának kifogása trollinggal szinte biztosra vehető.

 

Milyen időjárásra készüljünk?

Svédországnak északi fekvésének ellenére nincs olyan hűvös klímája, mint az elvárható volna, főleg a délebbi országrészben, ahol magasabb az átlagos középhőmérséklet. Az ország nyugati részén található hegyek felfogják a csapadékot, így az éves csapadékmennyiség közepes. A svéd nyár viszonylag napos, szórványos esőkkel. Az átlagos középhőmérséklet júliusban 18 °C a déli és 14 °C az északi országrészben. Nem ritka ugyanakkor a huzamos, 30 °C feletti kánikula sem.


Télen a tavak és az öblök szinte kivétel nélkül befagynak, a jég vastagsága eléri a fél métert is. Az általunk látogatott vizeken március táján olvad el a jég, és november közepén fagy be ismét. Az időjárás változatos tavasszal és ősszel, érdemes rétegesen öltözni, és feltétlenül vigyünk magunkkal esőruhát.


Svédország híres a hosszú nappalairól, az ország legdélebbi részében közel 18 órát van világos júniusban, míg az északi részeken 45 napig nem is megy a nap a látóhatár mögé.

Mi mennyibe kerül?

Svédország a legolcsóbb a többi skandináv ország között, bár az árak még így is magasabbak kicsit az itthon megszokottnál. Svédországban is elterjedtek a szupermarketek, itt általában olcsóbban juthatunk élelmiszerhez, mint a belvárosi, kisebb üzletekben. Ha kocsival megyünk, és szeretnénk a napi izgalmakat néhány doboz sör, vagy egy-két pohár bor mellett megbeszélni esténként, akkor feltétlenül vigyünk magunkkal, ugyanis Svédországban nem árulnak alkoholt, csak az arra kijelölt, ún. Systembolaget üzletekben. Ha ilyen nincs a közelünkben, akkor bizony kénytelenek leszünk saját készleteinkre hagyatkozni. Az alól kivételt képeznek a gyenge sörök (3,5 %), illetve a Cider italok, melyek a szupermarketekben is kaphatóak.

 

A szállás

Különböző méretű házakat kínálunk 42-190 m2 között, 4-24 fő részére. A házak nagy része közvetlenül a vízparton található, külön WC-vel és zuhanyzóval, esetenként külön szaunával és tűzrakóhellyel. A házak mindegyikéhez legalább egy, de van ahol több motorcsónak is tartozik.

Milyen szolgáltatásokat tartalmaz a túra ára?


  • Szállás, jól felszerelt apartmanokban 7 éjszakára
  • Horgászengedélyek
  • Jó minőségű motorcsónakok 7 napra
  • Részletes tájékoztató a horgászvízről (horgásztérkép a vízről)
  • Helyi profi asszisztencia angol nyelven

A túra ára: 435 euró/fő*

Norvégia – Lyngen fjord

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, az Adventure Fishing újabb csoportos túrát szervez az Északi-sarkkörön túlra. Ezúttal a nyári időpontot választottak, hiszen ekkor gyakorlatilag a nap 24 órájában nappali világosság mellett horgászhatnak a különböző tőkehalfélékre, farkas halakra, és – nem utolsósorban a nyár végi időpontnak köszönhetően – jó eséllyel foghatnak hatalmas, olykor 100-200 kg közötti lapos halakat is!

A túra időtartama: 8 nap utazással együtt
Létszám: 16 fő + túravezető (Figyelem! 1 szabad hely!)
Időpont: 2012. augusztus 14 - 21.

A túra ideje alatt az elhelyezés 4-6 személyes, teljesen felszerelt magas színvonalú faházakban, illetve apartmanokban történik, a résztvevőknek 50 lóerős, négyszemélyes, GPS-el és halradarral felszerelt korszerű hajókat biztosít a túraszervezők. 


Program: 
1.    nap – indulás Budapestről,  átszállással Tromso-be. Érkezés után transzfer a 250 km-re található horgásztanyára.
2-7. nap – horgászat a sarkkörön túli vizeken, magyar túravezető segítségével, fakultatív kirándulási lehetőségek. 
8. nap – transzfer a tromso-i repülőtérre a kora reggeli órákban, majd hazautazás Budapestre.

Részvételi díj: 1.100 euró/fő

Ami a részvételi árban benne foglaltatik:

- repülőjegy illetékekkel, és fejenként 2 darab, feladható poggyásszal,
- transzfer a repülőtérről a horgásztanyára és vissza,
- magyar kísérő,
- elszállásolás mindennel felszerelt  faházakban, apartmanokban
- 40 lóerős, halradarral és GPS-el felszerelt hajók 4 fő részére,
- teljes körű tájékoztatás, térképek,
- ágyneműk, illetve a házak végső takarítása.


*Jó tudni, hogy a fenti árak nem tartalmazzák az ellátást, a horgászfelszerelést és a hajók heti üzemanyag fogyasztását! Horgászfelszerelés a helyszínen bérelhető, az ellátás megoldható a közelben található boltokból, illetve éttermekben!