Etetés partról I.

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Örök probléma, hogy az üzletekben található zavarba ejtő kínálatból milyen alapanyagokat válasszunk. Figyelembe kell vennünk az évszakot, az adott víz jellegét és a horgászat időtartamát. Ezek után már szűkíteni tudjuk a felhasználandó összetevőket: esetünkben közel 20 fokos a vízhőmérséklet, ami lehetővé tette a halas ízekkel való próbálkozást

Pontszerű etetés:

Több változata ismeretes: – PVA zsinór, szalag, háló, jelen esetben a hálóval történő felkínálási módot emelném ki, mert ez adja a legnagyobb „alkotói szabadságot”. Mind ez alatt értem, hogy a fent említett termékkel be tudjuk juttatni a pelletet, bojlit, vegyes magmixet (tigrismogyoró, kender, köles), vagy a klasszikus stick-mixet. Utóbbi elkészítéséhez ad némi segédletet ez az írás.

….aktuális kellékek

Örök probléma, hogy az üzletekben található zavarba ejtő kínálatból milyen alapanyagokat válasszunk. Figyelembe kell vennünk az évszakot, az adott víz jellegét és a horgászat időtartamát. Ezek után már szűkíteni tudjuk a felhasználandó összetevőket: esetünkben közel 20 fokos a vízhőmérséklet, ami lehetővé tette a halas ízekkel való próbálkozást. A fenti képen látható anyagokból kiemelném a halolajat, mint meghatározó összetevőt, mely a becsapódás pillanatában rögtön nyomot hagy a víz felületén, tájékoztatva minket az elsődleges csalogató hatásról. A bedolgozott liquidek, pelletek a másodlagos íz kibocsátást biztosítják. A tapasztalat az, hogy a mixünk elkészítése történhet a horgászatot megelőző napon is (ez csak javára válhat az anyagunknak).

….csak vonz, jól nem lakat

E finom összetevők alkotta csomag – melyet nevezzünk angolosan bag-nek – elkészítését még nem zártam le. Következik az általam használt golyók és nagyobb méretű pelletek darabolása. Az így elkészített bojlikkal és pelletekkel fokozottabb csalogató hatást érhetünk el. Ezen „történet” eszköze a Krusha, mellyel a vízparton frissítéskor kikerült „viseltes” csalik mellett még a régről megmaradt bojlikat is bedolgozhatjuk.

…mindent bele, semmi nem vész kárba

Következhet a kompresszálás (tömörítés) a hálóba:

…és az azt követő végtermék

A pontszerű etetésünk „látogatottságát” növelhetjük egy kevésbé koncentrált technikával.

Különböző távolságra használt eszközök:

rövid távolságra: csúzli…

  …közepes illetve nagy távolságra: egyenes és ívelt dobócső

Összefoglalva, ezen két etetési formulával egymást kiegészíthetjük.

A PVA rendszerek használatának egyetlen hátránya, a dobótávolság csökkenése. Ezt tapasztalataim szerint, egyértelműen kompenzálja a módszerre jellemző többszörös íz kibocsátás, pontosság. Természetesen ez csak olyan vizeken igaz, ahol ilyen távolságban is találunk a halak által is bejárt területet. Számomra is hihetetlen volt látni azt, hogy tartalmában és ízében is mennyire homogén, hihetetlen „fogós” etetést tudunk így létrehozni, mely segítségével, koncentrálni tudjuk és – ami még fontosabb – képesek vagyunk a helyszínen tartani a fogható halakat. A felhasználás sokszínűségére jellemző, hogy használhatunk bármilyen, a halak számára ártalmatlan és a PVA hálót nem oldó anyagot is.

Sok sikert és feszes zsinórt („horgász spagócát” – ezt nem olyan régen hallottam) a vízpartra.

Szerkeztette: Lábas Tibor

Készítette:Csorba Sándor