Balatoni horgász praktikák

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A Balaton (becenevén „a magyar tenger”) magyarországi tó a Dunántúlon, Közép-Európa legnagyobb tava. Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Könnyen felmelegedő, sekély vize kiválóan alkalmassá teszi a fürdésre és sportolásra így természetesen a horgászásra. Élővilága rendkívül gazdag, a táj változatos vulkanikus kúpjaival sok tekintetben egyedi .

A Balatonon és vízrendszerén a halgazdálkodásra jogosult a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. (8600 Siófok, Horgony u. 1.) A balatoni horgászoknak a jogszabályokon túl a helyi viszonyokhoz igazodó, néhány kérdésben a hatályos jogszabályoknál szigorúbb, Balatoni Horgászrend előírásait is meg kell ismerniük és be kell tartaniuk. A szabályok ismeretének hiánya nem mentesít a következmények alól. (A balatoni horgászat szabályairól itt írunk.)

Szabályaik a horgászat igazi célját igyekeznek segíteni: a sportszerű halfogást, a kifogott hallal való kíméletes bánásmódot, a szabadidő kulturált eltöltését, az egészséges kikapcsolódást. Mindezeken kívül törekedtünk rá, hogy olyan szabályrendszert alkossunk, amely igyekszik megoldást találni a balatoni horgászok sűrűn felvetett problémáira, amely megpróbálja megvédeni a Balaton halállományát, amely a tisztességes, sportszerű horgászt a legkevésbé korlátozza. Hisszük, hogy az alábbi szabályok a Balaton halállományának hosszú távú érdekeit, és így a horgászok érdekeit szolgálják.

Bevezetésnek ennyi elég is, úgy gondolom. Térjünk át teljesen a horgász vonalra. Kezdjünk el kicsit beszélni a Balatoni horgász praktikákról.

Balatoni horgászat - parti horgászat

Mivel a Balaton egy hatalmas vízterület, ezért úgy gondolom, találunk olyan helyet, ami a mi horgászstílusunknak megfelel. Parti horgászatot kezdjük is el ecsetelni. A legegyszerűbb a spiccbotos horgászat. Mivel a Balaton halállománya majdnem 80%-át keszeg teszi ki, ezért úgy gondlom remek időtöltés lehet kipróbálni. Ha visszagondolunk saját horgászatainkra, biztos mindenki kipróbálta már. A Balatonon élmény dús napunk lehet, eme módszerrel. Ha már úszós horgászatról beszélünk, akkor megemlíteném a matchbotos horgászatot. Sajnos a Balatonon szinte mindig jelen van a szél, illetve a víznek van egy áramlása is. Ezeknek következtében a matchbotos, úszós horgászatot nagyon megnehezíti. Békés halak horgászatánál épp ezért javasoljunk inkább a fenekező módszert. Ez sokkal eredményesebb, mint a többi stílus. Fenekező módszer kategóriába több horgászstílus is beletartozik. Példának okán a normál fenekező horgászat, feeder horgászat vagy a bojlis horgászat. A legelterjedtebb a feeder botos technika. A fentiekben írtam a keszegállományról. Ennek köszönhetően a peca kifejezetten szórakoztató lehet. Nem is kell sok horgászcucc egy ilyen horgászathoz. Ha a célpontjaink tényleg a keszegek, akkor egy-két doboz csonti, pinky vagy giliszta. A keszegfélék nagyon szeretik az élő csalikat. Az alap felszerelés mellette természetesen. Bot, orsó, feederkosár és abba egy kis etetőanyag, haltartó és meg is vagyunk. Nincs olyan körülmény, úgy gondolom, hogy ne fognánk halat. Normál fenekező módszert használó horgászok is elterjedtek a magyar tengeren. Ha kimegyünk sétálni a mólókra, biztosan látsz ott egy-két ilyen sporttársat. Horgászfelszerelésük nagyvonalakban ugyan az, mint a feederhorgászoké. A fenekező horgászatból utolsóként jöjjön a bojlis technika. A bojlis horgászok célpontja nem a keszeg. Rengeteg keszeg mellet, azért a pontyok száma is jelentős. Sőt a halvédelem és folyamatos telepítések miatt egyre jobb és jobb lesz. Illetve a halászat megszüntetésével is egyre jobb a pontyállomány. Ezekre a pontyokra egyre többen horgásznak, ezért is növekszik a bojlis horgászok száma a Balaton vízén. Parti horgászatról beszélünk, de megemlíteném a csónak használatot ennél a stílusnál. Vannak olyan helyek, ahol a parttól számított 300-400 méter feletti távolságban van esélyünk a balatoni pontyok megfogására. Ezért a bojlis végszerelékeket behúzzák. Ilyenkor a dőlőbóják (ICC dőlő bója), vagy H-bóják használata jól jöhet. Ezeknek a horgásztermékeknek köszönhetően visszatalálhatunk arra a helyre, amit korábban megetettünk. Ezek a horgászeszközök természetesen nem csak a behúzó horgászathoz alkalmasak, hanem dobós horgászatnál is. Sokkal pontosabbá teszi az etetést, illetve a rá való horgászatot.

Balatoni horgászat - sátras horgászat

A bojlis horgászok túlnyomó része nem egy napra megy ki horgászni. Főleg igaz ez a Balatonnál. Két- három nap kell, én úgy gondolom, hogy ezen a hatalmas vízen megtalálja a hal az etetésünket. Azért, hogy ezt az időmennyiséget kényelmesen tudjuk eltölteni a vízparton, szükségünk van egy szállásra, „bázisra vagy táborra”. Szükségünk van egy olyan helyre, ahol aludni tudunk. Így jön szóba a sátras horgászat. Miért jó a sátor használata? Egy jó horgászsátor sok mindenben segítségünkre lehet: kényelmes, menedéket nyújt az esőben, saját otthonunk érzetét kelti a vadregényes tájakon és akár távol tartja tőlünk a betolakodó rovarokat. Számos kiváló sátor, horgászsátor áll az érdeklődők rendelkezésére. A termékleírásokban is egyértelműen le van írva minden, amit tudni szeretnél az adott sátorról. A teljes biztonság megér egy kis súlytöbbletet. A sátor csak kevés törődést kíván. A jól karbantartott, minőségi sátor évekig megbízhatóan szolgál.


Pár jó tanács, ha sátortulajdonosvagy, vagy az leszel:

  • Elcsomagolás előtt takarítsd ki a sátrat és a lehetőség szerint szárítsd ki. Ha esőben vagy neves füvön kell csomagolni, a víz nagyobb részét egy szivaccsal vagy törlőronggyal tudod eltávolítani a külső sátorról és az aljzatról. Ha hosszabb ideig nedvesen hagyod a sátradat, garantáltan birtokba veszik a penészgombák, ezért az első adandó alkalommal teljesen szárítsd ki a sátrat. Ha mégis kialakultak penészgombák, fertőtlenítő szeres vízzel töröld át vagy mosd ki a sátradat.
  • Ne mindig ugyanazon élek mentén hajtsd össze a sátrat, mert ezek az élek az évek során maradandóak lesznek és a hajtások mentén törékennyé válhat az anyag.
  • A nap ultraibolya sugárzása gyorsan elöregítheti a műszálas szöveteket. Extrém napsütésben teríts a sátradra egy külső borítást.
  • Sátorhelynek sima, vízszintes területet válassz.


A sátrak használata azért előny, mert ott versz tábort szinte, ahol csak szeretnél. Egy másik megoldás lehet még számunka campingek felkeresése. Egyre több és több camping jelenik meg a Balaton környékén. Ezeken a helyeken tudod használni saját sátraidat is. Vagy felszerelt kis bódékba, lakásokban faházakba tudsz már beköltözni. Manapság rengeteg olyan tó van, ahol már a faházak alap dolognak számítanak már. Kényelmesebbé téve számunkra a horgászatot. Ezeknek hátránya, hogy helyhez kötött.

Békés halas horgászat körülbelül ennyi lenne, amit partról meg tudunk oldani. Következzen a ragadozó halakra horgászat partról. Egyre nagyobb divat mára a pergető horgászat. Mólon és kikötőkben érdemes próbálkozni elsősorban. Sajnos azonban egyre több helyen betiltják. Ezért érdemes előtte arról tájékozódni, hogy a kiszemelt helyen lehetséges e. A tó balin és süllő állomány rendkívüli. Lehet is, hiszen a táplálékforrás nem kevés számukra. Szürkületben mind két haltípus jól fogható. Mivel a vízterület partszéle hosszú métereken sekély, ezért partról kevés hely alkalmas pergetni. Plusz egyre több helyen van betiltva. Ezért a pergetést csónakból a legérdemesebb űzni ezen a vízen. De erről csak a későbbiekben. Ragadozó halra, ha pecázunk, akkor szóba kerül itt is a fenekező horgászat. Halszelettel, kisebb halakkal érdemes próbálkozni.

Balatoni horgászat - nádi horgászat

Következzen a csónakból való horgászat a Balatonon. Eleinte nem lehetett vagy csak nagyon kevés számban lehetett csónakhoz jutni, bérelni. Azonban manapság egyre jobban terjed az, hogy csónakot tudjunk bérelni, igénybe tudjuk venni. A folyamatos technikai fejlődésnek és persze az igénynek megfelelően hála. Ennek köszönhetően egyre jobban elterjed a Balatonon is a csónakos horgászat. Először is egy ősi horgászati módszert, ősi pontyfogó horgászmódszert szeretnék bemutatni. Ami szerintem a magyarországi horgászattal szinte egyidős. Nádi pontyhorgászat, feltolós pontyozás. Egy úszó fogja nekünk majd jelezni a kapást. Ahogy a ponty a fenékről felveszi a csalit és felemeli, akkor az úszónk felemelkedik, majd lefekszik. A pontyok a táplálékot nem csak a nyílt vízen szerzik meg, hanem előszeretettel a tavak szélén, a növényzetben teszik ezt meg. Ahol bokrok vagy nádasok vannak. Ezeknek a növényeknek az ágaira, gyökereire apró rákok, kagylók, élő szervezetek telepednek meg. Ezeket szedegetik le a pontyok és más halfajok is. A nádakon lehet is majd látni, hogy a falatozó halak mozgatják, lökdösik azt. Ezeket a területek általában sekély víz jellemzi. A csónakokat jó, ha lerögzíti az ember, így stabilan megáll a csónak egy helyben. A felszerelésünkhöz ajánlatos monofil zsinórt használni, akárcsak más úszós horgászatnál is. Ez ennél a nádi úszózásnál, azért van szükség, mert a hal megakasztása után szükségünk van egy kis rugalmasságra, nyúlásra. Ha ez nem lenne a horgunk kiegyenesedhetne, meggörbülhetne, vagy pedig kiszakadhatna a hal szája. Ezek közül egyik sem kívánatos. Szükségünk van egy hosszú antennájú úszóra. Úgy kell besúlyozni az úszót, hogy az antenna legvége látszódjon ki a vízből. Szükségünk van egy kis ólomra. Lehet ez sörétólom, vagy pici csúszó ólom, horogra, ütközőre. A kész felszereléssel halkan közelítsük meg a meghorgászni kívánt területet. Egy kis alapozó etetést érdemes szerintem megejteni. Majd ezek után közvetlen kezdhetjük is a pecát és a felemelkedő úszó jelzésére a fárasztást. Ez egy olyan horgászmódszer, ami pihentető, nyugodt módszer. A kapás látványos. A halat „vadászni” kell. Nem egy hétköznapi finomszerelékes módszer. Kevés felszerelést igényel, ami mégis nagyon eredményes tud lenni és szép halakat eredményezhet.

A parti horgászathoz hasonlóan a fenekező módszert csónakból is lehet alkalmazni. Mivel csónakból horgászunk és nem kell nagy távolságokba dobálni, ezért elegendő rövidebb botok használata. Sőt jobb is, mivel könnyebben kezelhető, fárasztás is élvezetesebb és a hal megmerítése is egyszerűbb. Többet nem is nagyon evvel kapcsolatba mondani. Nem, vagy nem sokkal különbözik a felszerelés a partiéhoz kékpest. Ami inkább fontosabb, az a csónakból való pergetés. A helyek száma, így szinte a végtelenig emelkedik. Csónakból való pergetésnél rövid botra van szükség. Nem akarunk kardozni horgász társunkkal, ha netán egy csónakba horgászunk. Illetve itt sem kell nagyot dobni. Hiszen egyszerűen oda megyünk a csónakkal, ahova szeretnénk. A Balaton vizébe szinte minden ragadozó hal típus megtalálható. Így érdemes próbálkozni szinte mindenre. Persze vannak olyan helyek és időszakok, mikor egy adott halfajra nagyobb esélyünk lehet. Csónak használata közben érdemes mentőmellényt használni.

Balatoni horgászatunk, vagy túránk előtt érdemes a helyi horgászok tapasztalatait, illetve tanácsait meghallgatni. Több helyismerettel és tapasztalattal rendelkeznek az adott területen, mint mi. Lehet, olyan helyre ülnél, ami látszatra jól néz ki, de semmi törés vagy haltartó helyet nem tartalmaz. Egy kis segítség sosem árt.

Utolsó sorban Közép Európa legnagyobb pontyfogó versenyéről szeretnék pár szót megemlíteni. Az IBCC is megmutatja számunkra mennyi hatalmas ponty, hal van a magyar tengerben. 2015-ben az Balaton horgásztörténetének az akkori legnagyobb nemzetközi bojlis horgászversenyét rendezték meg Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa (International Balaton Carp Cup) néven. Ez a verseny remek alkalom volt arra, hogy a Balaton, mint Közép-Európa legnagyobb tava horgászvízként is bemutatkozzon a világ minden részéből érkező bojlis módszerrel horgászóknak. Ezek után évente megrendezték az IBCC-t, ami mindig meghökkentő eredményeket mutat.