Ízlelhet-e a hal?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Természetesen igen. Ízlelőbimbójukkal érzenek ízeket. Ezek serleg alakú sejtek, melyek a halak egész testén megtalálhatóak. Horgászások alkalmával gyakran téma, hogy milyen és mennyi aroma kerüljön a vízbe etetéskor. Az etetőanyag milyensége sok mindent meghatároz. Fontos-e az aroma? Ha igen, miért?


Manapság egy horgász számtalan aromával találkozhat a boltokban. Rengeteg variációja közül nem épp könnyű eldönteni, melyik válassza. Hőmérséklet szerint van hideg illetve meleg vízi. Állag szerint folyékony és por. Alkoholos illetve olajos. Íze szerint epres, málnás, mandulás, halas (!), mézes, sajtos, banános, ananászos, szardíniás, chilis… Sűrű és hígabb. Színes szerint piros, fekete, narancs, áttetsző, kék, zöld, fekete. Zselés, töltött, jó illatú, büdös. Az etetőanyagok száma is nagyra rúg. Ez a nagy íz kavalkád vajon ér annyit, hogy előbbre vigye a horgászt egy sikerélmény felé?

Érdekes tézisek merülnek fel azzal szemben, hogy ki milyet választ. Sokan igyekeznek belegondolni a halak helyzetébe. Ha hal lennék, nyílván nem szardíniásat, vagy hal ízűt vennék, hiszen emberhúst sem eszem (kivéve az a kis réteg, akik kannibalizmusban szenvednek). Ám a nagy halak megeszik a kis halakat, tehát ez azt bizonyítja, hogy szeretik a halhúst… Emberi fejjel a gyümölcsös illatú, aromájú dolgokat vesszük, mert nekünk az ízlene. Az illathoz ízeket kapcsolunk. Ám megkóstolta már a pecás az etetőanyagot? Vajon tényleg olyan íz íze is, mint az illata? Mert ha nem, akkor fölöslegesen vesszük. Egyáltalán miből gondoljuk, hogy a halak szeretik a gyümölcsöt? Miért nem olyan illatú és ízű etetőanyagot adunk, mint amilyen az élelmüké? Kukac illatú etetőanyag, giliszta aroma, stb… J Hmm, így már nem is olyan ínycsiklandó az ember számára, ugye?

Nem mindegy, hogy egy halastó pontyainak megfelelő összetételű táplálékot készítünk, vagy egy fogós csali alkotóelemeit próbáljuk meg kitalálni. A táplálék célja, hogy a halhús minőségi és gazdaságos legyen, míg a csali célja a horogra akadás megsürgetése és segítése az ízlelőbimbókra gyakorolt hatással. A csalinál fontos, hogy ne csak akkor kívánja meg a hal, ha épp „korog a gyomra”, hanem a kedvező, érdekes íz hatás miatt bármikor bekapja a csalit. Ezzel szemben a takarmány célja, a gyors és hatékony halhús termelése.

Tudjuk-e, hogy valójában mit hall, lát vagy érez a kis kedvencünk? Ennek tekintetében fontos, hogy milyen színű az etetőanyag vagy a csali? A hideg vízre szánt keverékek sötét tónusúak. Főként piros és fekete árnyalatúak. Ám ne feledjük, halak másként érzékelik a színeket, mint mi, emberek. Bizonyos árnyalatokat könnyebben képesek megkülönböztetni. Valamint az ibolyántúli sugarakat is érzékelik, amivel előrébb jár tőlünk egy lépéssel.

Említésre méltó, hogy a halak ízlelőszerve nem korlátozódik az elfogyasztani kívánt táplálék ízének vizsgálatára, hanem a vízzel, a hal környezetében lévő és elsodort íz anyagokra is kiterjed.  A halak, így távízlelők. A horgászok a halak e különleges képességét használják ki, hogy ízesített etetőkkel csalják őket lépre. De vajon az elmosódott, szétmállott ízeket, hogyan képes felhígulva érzékelni? Pontosan kell célozni, hogy megérezze? A halnál az íz érzékelésére a kültakaró hámrétegében mélyedő ízlelőbimbók szolgálnak, melyek a szájüregben és a garatban találhatóak. Sok halnál ez kiegészül a bajuszszálakon, ajkakon, ormányon, vagy az egész bőrfelületen (mint a pontyoknál) elhelyezkedő ízlelőbimbókkal.

A bajusznak a hal ízlelésében nagy szerepe van. Érdemes tudni, hogy a halak egész nagy távolságból képesek érzékelni, ízlelni a csalit vagy etetőanyagot, amennyiben az azokból kioldódó vegyülni képes összetevők eljutnak odáig. A hal van annyira kíváncsi, hogy ezt megérezve közelebb úszik, majd az íz hordozót felvéve eldönti, hogy az számára megfelelő táplálék-e vagy sem.

Az etetőanyag, aroma oldódását a víz pH-értéke, hőmérséklete befolyásolja. Vannak enyhén savas, és enyhén lúgos közegben oldódóak. Alacsony hőmérsékleten az alkoholos aromák (pl.: CSL), magasabb hőmérsékleten a sűrű, szirupos aromák oldódnak jól. A por alapúak inkább meleg vízben oldódnak. Enyhén lúgosak: sütőipari termékek, pl.: édes kekszek, cukros aromák. Enyhén savasak: hallisztes etetőanyagok.

A minőség rovására mehet a mennyiség? Nem. Teljesen változó, hogy épp a nagyon aromás etetőanyag, vagy az ázottabb falatok ízlenek-e jobban a halaknak.

Tökéletes csali és fortély alap nem létezik. A horgászat szépsége hogy mindent adott helyzetben, szituációban, hosszas kísérletezés árán lehet kitapasztalni. Ha nem így lenne, talán nem is lenne akkora kihívás ez a sport vagy hobbi. Ne feledjük, a megoldás mindig a kezünkben van! Csak jól kell neki ízt választani!

Karikás Brigitta